KOPŘIVOVÝ ČAJ
Kopřiva respektive kopřiva dvoudomá je trvalka a nejčastěji se jí daří na loukách, opuštěných zpustlých zahradách, lesích ale i podél silnic /tam samozrejmně nedoporučujeme sbírat znečištěné kopřivy/. Kopřivy jsou pro někoho nežádoucí plevel a nebo nežádoucí rostlina, která pálí a ožahne pokožku. Listy této rostliny jsou pokryty neviditelnými agresivními chloupky, která obsahuje látku která při kontaktu s pokožkou nepříjemně štipe a žahá. Říká se, že kdo byl v dětství často popálen či sešlehán kopřivami, nebude mít v pozdním věku revma. Krom toho, že je kopřiva dvoudomá považován za plevel a pálící škůdce, má kopřiva už velkou řadu pozitivních vlastností. Díky těmto užitečným vlastnostem ji využívali již staří Egypťané, Řekové i Římané. O jejím pěstování a užívání jsou dokonce záznamy až z období starověku. Z mladých kopřiv se připravuje celá řada čajů se širokosperktrálními účinky. Jak takový čaj připravit ? Kopřivy čerstvé omyjeme pod tekoucí a osušíme. Na čaj z rostliny použijeme listy né tvrdé stonky. V zimním období čaj zhotovíme se sušených listů. Do 1/4 hrnku nasypete hrst listů dle odhadu, přelijete vařící vodou a stačí když necháte louhovat 5 – 10 minut. Poté přecedÍte nechte lehce vychladnout a konzumujte.