Duben 2023

KOPŘIVA

Kopřiva dvoudomá je pro někoho plevel a pro dobré hospodyňky a bylinkářky je to dar přírody. Kuchařky kopřivy přidávají i do nádivek, nejznámější je velikonoční nádivka. Dávají se také třeba jako ozdoba místo šnitlíku na míchaná vajíčka a vařené brambory. Kopřivy také můžete přidat do špenátu, obojí je zdrojem železa. Kopřivy jsou velkým přínosem i pro vlasy, svařte si je nechte vylouhovat, pak odvar scedíte a nalijte na umyté vlasy a již neoplachujte. Tento odvar pomáhá vlasům z několika hledisek. Odvar působí skvěle na pokožku hlavy, projevuje a čistí ji. Pomáhá růstu vlasů a zkvalitňuje vlasové vlásové vlákno. V kosmetice jsou proto oblíbené kopřivové šampiony a tonika. Pozor jen pro blond vlasy, mohl by je odvar lehce obarvit. Z kopřiv se vyrábí vícero sirupů a čajů. Připravují se z listů kopřivy dvoudomé. Sbírejte čerstvé nově vzrostlé a to nejlépe hned na jaře a sbírejte je volně rostoucí v připrodě daleko od silnic a civilizace, aby nebyly zaprášené od škodlivý a chemických posypů. Nasbírané kopřivy samozřejmně stejně omyjte pod tekoucí vodou. Čaje jsou silnější a účinnější z čerstvých rostlin a na zimu si je předem usušte do zásoby. Čím čerstvější tím lepší. Kopřivy obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny A,C a K a minerály jako je železo, hořčík a řadu oxidantů.